U organizaciji Udruge “Nada” Tomislavgrad, u hotelu “Tomislav” u Tomislavgradu predstavnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH održala predavanje o temi: Zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Po dolasku, prije predavanja, predstavnica Fonda je s tajnicom Udruge “Nada” gđom Magdalenom Marinčić posjetila Starački dom u Tomislavgradu gdje ih je dočekao ravnatelj Ante Sladoja i  tajnica Ivanka Ljubas. Gospodin Sladoja ih je uputio u rad tomislavgradskog Staračkog doma, te ih poveo u obilazak doma u kome rade i volontiraju osobe s invaliditetom.

Na ulazu su upoznali Dinu, koji je odnedavno postao i korisnik doma, ali isto tako i pomaže u svemu što se traži od njega. U kuhinji su razgovarali sa Ivanom, Amelom i Anđelom, koji iako im je istekao Ugovor kojim su bili uposleni u Staračkom domu i dalje dolaze i volontiraju, gdje su se savršeno uklopili s ostalim radnim osobljem, što se vidi iz njihovog ponašanja koliko su zadovoljni i koliko su prihvaćeni. U vešeraju su upoznali Ružicu koja pomaže pri peglanju i koja je isto tako zadovoljna što je tu uposlena. Danas je bio odsutan Zvone koji je isto tako već godinama miljenik osoblja u Staračkom domu i pomaže u svemu što treba.
Razlog posjeta Staračkom domu je taj što je ovaj Dom primjer dobre prakse kada je u pitanju zapošljavanje ove populacije. Naravno, tu je i pitanje što nakon isteka Ugovora koji se provodio preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI.

Upravo zbog toga je i organizirano ovo predavanje na kojemu se okupilo, na veliko iznenađenje organizatora, preko 40 učesnika. Bili su tu pomoćnik ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Mićo Mihaljević s pomoćnicima, predstavnici Skupštine HBŽ-e, predstavnici Centara za socijalnu skrbi iz Kupresa i Tomislavgrada, predstavnici Zavoda za zapošljavanje, predstavnici Staračkog doma Tomislavgrad, predstavnici centra “Nova nada” Kovači -Tomislavgrad, predstavnici Javnog komunalnog poduzeća Tomislavgrad, predstavnik pošte Tomislavgrad, predstavnici Udruga koje se skrbe o pravima OSI iz Kupresa i Livna, predsjednica Koalicije udruga OSI HBŽ-e “Zajedno možemo” gđa Šemsija Dželadini, članovi općinskog vijeća Tomislavgrad Ivica Kelava i Ćikeša Čolina, koji je ujedno i roditelj, član Udruge “Nada”, te nekolicina roditelja djece s poteškoćama u razvoju iz Udruge “Nada”.

Iako je bio pozvan veći broj firmi na ovo predavanje, odziv je nažalost bio slab. Odazvale su se samo dvije firme, što je razočaravajuće s obzirom na to da se zna da firma na svakog šesnaestog uposlenika  treba imati uposlenu jednu osobu s invaliditetom.
Predstavnica Fonda je na predavanju objasnila koje koristi poslodavac može ostvariti u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Također je objasnila  kakva prava imaju same osobe sa invaliditetom i kada se ponovo mogu prijaviti preko Fonda da bi ostvarile radni odnos.
Svi prisutni su mogli pitati što ih zanima, pa je zaključeno kako je predavanje bilo uistinu kvalitetno. Još samo  kada bi se odazvao veći broj poduzeća i tvrtki  koje bi uposlile OSI.  Ravnatelja Staračkog doma gospodin Ante Sladoja naglasio je kako svi zajedno možemo postići puno više u ostvarivanju prava OSI nego što to može pojedinac.