Federalnom ministarstvu kulture i sporta dodijeljena su sredstva za zapošljavanje osobe s invaliditetom na osnovu Javnog poziva za dodjelu novčanog stimulansa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom u 2024. godini, kojeg raspisuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kolektivu Federalnog ministarstva kulture i sporta uskoro će se pridružiti i Edna Šunjić, zlatna olimpijka, članica Vijeća sportaša Europske specijalne olimpijade.
Tim povodom, danas su ugovor potpisali federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević i direktor Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Ahmet Baljić.
Federalno ministarstvo kulture i sporta je prepoznalo važnost inkluzije osoba s invaliditetom u radno okružnje, nadamo se da će ovaj pozitivni primjer poslužiti kao poticaj da i druge institucije daju priliku osobama sa invaliditetom da pokažu da mogu odgovoriti na radne zadatke uz adekvatnu prilagodbu i podršku radne sredine.
“Ovo je prvi put u povijesti FBiH, odgovorno tvrdim, da je jedno ministarstvo apliciralo na sredstva Fonda za zapošljavanje osobe s invaliditetom! Zaista je riječ o presedanu i iskazujem poštovanje i zahvalnost ministrici Vlaisavljević i Federalnom ministarstvu kulture i sporta što su prepoznali važnost inkluzije osoba s invaliditetom u radno okruženje, jer svi o tome govore mnogo, a u praksi se ne radi skoro ništa”, poručio je direktor Baljić.
“Edna trenira stolni tenis, plivanje i skijanje, a svojim pozitivnim duhom, upornošću i borbenošću prkosi brojnim izazovima na koje osobe s Down sindromom svakodnevno nailaze. Sretni smo što će ova borbena djevojka postati dio našeg kolektiva i potrudit ćemo se da joj radnu svakodnevnicu učinimo prijatnom i lijepom. Želim vjerovati da će Federalno ministarstvo kulture i športa biti primjer i drugim institucijama te da će i one iskoristi mogućnost koju imaju, i osobama s invaliditetom pružiti mogućnost da se osjećaju poštovanim i ravnopravnim članovima društva jer to je najmanje što za njih možemo učiniti”, zaključila je ministrica Vlaisavljević.
Ministrica je dodala da ne želi plaćati poseban doprinos nego ohrabriti sve druge da omoguće jednakopravan život u zajednici i pravo na rad osobama s invaliditetom.