Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizovalo je danas prezentaciju javnog poziva za zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji provodi Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH s ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja osoba sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada.

Prezentacija je organizovana za Udruženje poslodavaca FBiH, privatne agencije za posredovanje u zapošljavanju, kantonalne službe i Federalni zavod za zapošljavanje, sindikate i Privrednu komoru Federacije BiH kako bi se kao partneri uključili u provođenje ovog javnog poziva.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je prisutne da uzmu aktivno učešće u promociji ovog javnog poziva, te učestvuju u povezivanju i posredovanju kako bi se osobe sa invaliditetom povezale s poslodavcima i obratno i kako bi u konačnici mogli iskoristiti sredstva Fonda koja se implementiraju putem ovog javnog poziva.

„Naše je opredjeljenje da se osobe sa invaliditetom zapošljavaju i žive dostojanstven život od prihoda koje sami ostvaruju. Za nas kao društvo to je dugoročno rješenje i mi se nadamo da ćemo uz podršku partnera ove godine učiniti prve korake na tom putu. Prvi korak je da se otvorimo prema javnosti i ovom današnjom prezentacijom to upravo i činimo i očekujemo podršku velikih i ozbiljnih poslodavaca kako bi se osobe sa invaliditetom zapošljavale na slobodnom tržištu rada“, kazao je u svom uvodnom obraćanju ministar Delić.

Prije same prezentacije javnog poziva, Ahmet Baljić, direktor Fonda istakao je da je Fond pruža mogućnosti ne samo za osobe sa invaliditetom, već i za poslodavce koji zapošljavanjem osoba sa invaliditetom ostvaruju niz pogodnosti preko Fonda.

„Fond nudi potpunu podršku osobama sa invaliditetom u procesu profesionalne rehabilitacije u smislu da se finansira njihovo školovanje, doškolovavanje, prekvalifikacija, te stimulansi za zapošljavanje i održavanje zaposlenosti. To nisu mala sredstva i sigurno bi, ako bi se dobro koristila, umnogome doprinijela povećanju zaposlenosti osoba sa invaliditetom na slobodnom tržištu rada“, istakao je direktor Baljić.

On je podsjetio i da je narativ za naplatu posebnih doprinosa potrebno vratiti njegovom izvornom smislu i kroz zapošljavanje osoba sa invaliditetom pokazati da to nije dodatni namet poslodavcima.

Kao jedan od izazova kod implementacije ovih sredstava na terenu istaknuta je činjenica da je teško doći do osoba sa invaliditetom koje bi se zaposlile na slobodnom tržištu rada, što je posebno naglasio i direktor Udruženja poslodavaca Mario Nenadić kazavši da će poslodavci čije članstvo broji 23.000 kompanija sigurno biti partneri Fondu, ali da je neophodno doći do osoba sa invaliditetom koje traže zaposlenje kako bi se ovaj poziv uspješno realizirao.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u saradnji s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u narednim danima pokrenut će kampanju s ciljem promocije ovog javnog poziva koji će biti raspisan krajem februara i bit će otvoren 45 dana od dana raspisivanja.