Sedmi sastanak Platforme za deinstitucionalizaciju upriličen je 6. septembra u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije u Sarajevu.
Platforma za deinstitucionalizaciju u BiH je osnovana u sklopu projekta “Podrška inkluziji za osobe sa invaliditetom u BiH”. Projekt podržava Češka razvojna agencija, a implementira organizacija “People in Need” sa partnerskim organizacijama iz Bosne i Hercegovine.

Cilj Platforme je saradnja predstavnika vladinih institucija, civilnog društva i nevladinih organizacija zbog podrške procesu deinstitucionalizacije u BiH, identifikaciji dobre prakse i izradi prijedloga zajedničkih rješenja.

Važan segment procesa deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom jeste njihova rehabilitacija, radna okupacija i radno angažovanje. S tim u vezi na sastanku platforme deinstitucionalizacije prezentirana je mogućnost za zapošljavanje i profesionalnu rehablitaciju osoba sa invaliditetom uz podršku Fonda za profesionalu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Otvoren je informativni dijalog između učesnika, nevladinih i vladinih organizacija, centra za socijalni rad, ustanova za osobe s invaliditetom i stručnjaka za inkluziju osoba sa invaliditetom. Učesnici sastanka su upoznati sa predstojećim javnim pozivom, kojeg Fond planira raspisati koncem septembra 2018. godine,  na kojem se očekuje dodatno zapošljavanje oko 500 osoba sa invaliditetom.