Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa Savezom Sumero organiziralo je dolazak i posjetu stručnjaka iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite iz Nottinghamshire Healthcare NHS Trust i FRAMEWORK iz Velike Britanije.

Upriličen je prijem stručnjaka iz Velike Britanije u uredu Federalnog ministra rada i socijalne politike, Vjekoslava Čambera, a na kojem se između ostaloga razgovaralo o dosadašnjoj uspješnoj saradnji, te budućim planiranim aktivnostima u svrhu poboljšanja saradnje sa partnerima iz EU.

Cilj ove posjete jeste sticanje novih znanja, unaprijediti procese reformi u oblasti invalidnosti u BIH, poboljšati saradnju , te dobiti nova znanja iz najboljih europskih modela pružanja podrške osobama s invaliditetom.

Nottingham Healthcare NHS Trust i FRAMEWORK iz Velike Britanije već dugi niz godina pružaju podršku Bosni i Hercegovini kroz razmjenu iskustava i pozitivnih praksi. Oni također pružaju najbolje usluge socijalnim kategorijama i osobama s invaliditetom u Velikoj Britaniji. Njihova znanja i iskustva su neprocjenjiva te su imala  veliki utjecaj na  početak transformacije zastarjelog sistema socijalne zaštite u BiH, pogotovo kada je u pitanju institucionalni način zbrinjavanja.

Iskustva Velike Britanije će zasigurno pomoći Federaciji BiH, s obzirom da se u 5 zavoda nalazi 2000 smještenih osoba. Ovakav način zbrinjavanja mora se promijeniti, te se  pred BiH nalazi dug put, a ovaj proces u Velikoj Britaniji je trajao 30 godina.

U okviru posjete stručnjaka iz Velike Britanije organiziran je trening za centre za socijalni rad, organizacije i zavode iz brojnih oblasti. To su  planiranje usmjereno na osobu, prikupljanje sredstava – Funding i mentalno zdravlje i oporavak.