U okviru radne posjete Ministarstvu rada, socijalne politike i jednakih mogućnosti Republike Slovenije, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s Lukom Mesecom, resornim ministrom u Vladi Republike Slovenije.

 

Tokom dvodnevne posjete Republici Sloveniji delegacija Federalnog ministarstva rada i socijalne politke i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanja osoba sa invaliditetom upoznali smo se sa primijenjenim modelima osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom u Republici Sloveniji.

Povod ovoj posjeti je izmjena Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i  zapošljavanju osoba sa invaliditetom koji je Federalno ministarstvo uradilo po uzoru na primjenjive prakse iz istog zakona koji su Slovenci donijeli 2004. godine. Slovenski sistem osposobljavanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom jedan je od najboljih u Europi, a na ovaj način želimo razmijeniti postojeća iskustva u dosadašnjoj implementaciji Zakona i pronaći načine da se prakse primjenjive na našem prostoru inkorporiraju u izmjene Zakona.

Cilj posjete je analiza mogućnosti preuzimanja pozitivnih i primjenjivih praksi iz Republike Slovenije i njihovog prepoznavanja u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Federaciji Bosne i Hercegovine, razmijeniti prakse i iskustva u segmentu rehabilitacije, osposobljavanja i zapošljavanja  osoba sa invaliditetom u Sloveniji i Federaciji BiH, te upoznavanje sa informacionom podrškom provođenja Zakona u dijelu koji se odnosi na kvotni sistem naplate posebnih doprinosa od privrednih lica koja ne zapošljavaju osobe sa invaliditetom, sistem podsticaja za one privredne subjekte koji zapošljavaju Zakonom propisani broj osoba sa invaliditetom, sistem naplate, kao i softver kroz koji se obrađuju svi navedeni procesi.