Podrškom Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom po prvom javnom pozivu u 2018. godini omogućeno uposlenje 523 osobe sa invaliditetom

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH sa zadovoljstvom obavještava javnost da su po tek okončanom javnom pozivu Fonda odobrena sredstva kojim će biti ostvareno zaposlenje ukupno 523 nezaposlene osobe sa invaliditetom u Federaciji. Na svaki propisno podneseni zahtjev za dodjelu sredstava za novo zapošljavanje je odgovoreno pozitivno. Takvo stoprocentno udovoljavanje pristiglim aplikacijama za novčanu podršku sigurno predstavlja rijedak slučaj u državi, pa i šire.

U periodu između 2010 – 2015. godine podržano je uposlenje ukupno 652 osobe sa invaliditetom. U periodu od 2015. do danas, podržano je zapošljavanje ukupno 2706 osoba sa invaliditetom, što predstavlja uvećanje od 400%.

U skladu sa zakonskom obavezom, Fond trenutno vrši kontinuirano refundiranje novčanih naknada i plata za preko 1950 zaposlenih osoba sa invaliditetom, dok su na kraju 2014. godine vršene refundacije za zanemariv broj osoba sa invaliditetom.

Pored navedenog, napominjemo da je Fond u protekle tri godine održao preko stotinu prezentacija, a samo u prošloj godini čak 34 informativne prezentacije o načinima i mogućnostima podrške zapošljavanju i profesionalnoj rehabilitaciji osoba sa invaliditetom. Prezentacije su održane širom Federacije u BiH, u svakom kantonu.

Cilj ovih prezentacija je bio upravo da potaknemo što veći broj poslodavaca da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, uz zagarantovanu podršku Fonda svima onima koji se odluče na taj društveno odgovoran korak. Ovaj podatak je možda i najbolji pokazatelj transparentnosti u radu i potpune otvorenosti Fonda prema osobama sa invaliditetom.

Ovim putem Fond poziva poslodavce širom Federacije BiH da ispunjavaju svoju obavezu bilo uplatom posebnog doprinosa kojim omogućavaju zapošljavanje osoba sa invaliditetom, bilo neposrednim zapošljavanjem osoba sa invaliditetom. Ukoliko se poslodavci odluče uposliti osobu sa invaliditetom, mogu računati na punu podršku Fonda u stručnom, savjetodavnom i finansijskom smislu u skladu sa zakonom.

Pozivamo osobe sa invaliditetom da se putem internet stranice Fonda fond.ba ili lično u prostorijama Fonda informišu o svojim pravima i mogućnostima podrške njihovom uposlenju i profesionalnoj rehabilitaciji, kako bi spremno dočekali sljedeći javni poziv Fonda za dodjelu sredstava, koji će biti objavljen do kraja tekuće godine.