OKRUGLI STOL U OKVIRU PROJEKTA “POWER” ORGANIZOVAN U MOSTARU

Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Caritas BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri Osmijeh” u okviru projekta “POWER” kojeg financira Europska unija, organizirali su 11. oktobra u Mostaru okrugli stol na temu stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Na okruglom stolu okupili su se predstavnici javnih institucija, nevladinih organizacija, udruga osoba s invaliditetom, partnerske organizacije, predstavnici privrednih društava i institucija koje već zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Moderator okruglog stola, Zlatko Malić iz Caritasa Bosne i Hercegovine, prisutnima je predstavio ciljeve i zadatke projeka P.O.W.E.R te ukratko govorio o dosadašnjim rezultatima i planiranim aktivnostima. Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba s invaliditetom (OSI) i istraživanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom predstavila je Cecilija Petrović. Istraživanja koja su se provela u BiH i Crnoj Gori ponudila su veliki broj pokazatelja, ali i konkretnih preporuka kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Između ostalog potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, uskladiti zakonske regulative, unaprijediti sustav evidencije nezaposlenih OSI, povezati sustave socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja OSI i sl.

Predstvanici  Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prezentirali su statističke pokazatelje i konkretne mjere podrške za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prisutnima je prezentirana informacija o mogućnostima apliciranja na aktualni Javni poziv za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 7.000.000,00 KM, a koji će omogućiti zapošljavanje za oko 600 osoba s invaliditetom kao i mogućnostima apliciranja na raspisani Javni poziv za podršku programima koji će u vrijednosti od 2.187.254,00 KM podržati programe rehabilitacije, razvoja i održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom.