invalidi_320x206

U srijedu, 3. decembra 2014. godine, u 11:00 sati u Hotelu Evropa, Udruženje oboljelih od poliomyelitisa, povrede mozga i kičmene moždine KS, ispred Koordinacionog odbora udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, uz podršku Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, organizacije My Right iz Švedske i Hotela Europa, organizovao je prijem za predstavnike političkog, kulturnog, javnog života i novinare.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba sa invaliditetom kroz poticanje međusobne saradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba sa invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba sa invaliditetom u zajednici, te probleme sa kojima se svakodnevno susreću.

Zbog dobre saradnje i razumijevanja položaja osoba sa invaliditetom ovom prilikom uručene su zahvalnice Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku, ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, organizaciji  „My Right“ iz Švedske, Hotelu Evropa, kao i Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu- sekcija Harmonika. Također su dodijeljene zahvalnice za lični doprinos organizacijama osoba sa invaliditetom i to: gospodinu Vjekoslavu Čamberu, Muamer Bandiću, Dobrici Jonjiću, Mesudu Peljti i gospođi Binasi Goraliji. Poseban certifikat uručen je ministru Vjekoslavu Čamberu ispred deset koalicija Koordinacionog odbora,a radi dobre saradnje u izradi Akcionog plana za ostvarivanje strategije u oblasti invalidnosti BiH.

Prijemu su pored navedenih  prisustvovali i drugi predstavnici vlasti sa federalnog i kantonalnog nivoa, istaknuti biznismeni, predstavnici domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija,predstavnici  Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom i drugi akteri koji su svojim aktivnostima doprinjeli afirmaciji osoba sa invaliditetom u društvu.