Federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber boravio je u posjeti ustanovi Marija Naša Nada, u rehabilitacijskom centru za djecu s poteškoćama u tjelesnom i/ili psihičkom stanju, u Širokom Brijegu.

Ustanova Marija Naša Nada je rehabilitacijski centar koji pruža usluge dnevnog boravka i ambulantnog tretmana djeci s poteškoćama u tjelesnom i mentalnom razvoju sa područja općine Široki Brijeg, Posušje i Grude. Prema riječima direktora ustanove Slobodana Karačića, ostvarena je izvrsna saradnja između ustanove i ministarstva koje je do sada korisnicima ustanove pružilo veliku pomoć pri realizaciji brojnih projekata, a trenutno ih ima oko 130.

Zajedno sa direktorom, ministar Čamber razgledao je prostorije ustanove, te posjetio radnu salu u kojoj korisnici ustanove sami izrađuju brojne  suvenire. Također, susreo se i sa stručnim zaposlenim timom u ovoj ustanovi, – sastavljenim od radnih terapeuta, psihologa, logopeda i defektologa, te  im zaželio uspješan rad.

„Osobe sa poteškoćama u razvoju ne poznaju vjeru, boju kože, niti materijalna bogastva. Jedino što oni trebaju jeste pažnja. Zaista me čini sretnim kada neko kao vi radi ovaj posao sa puno ljubavi i brige prema osobama s poteškoćama u razvoju“ , izjavio je ministar Čamber.

Ove godine, upravo na inicijativu ministra Čambera Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o izdvajanju oko 50.000 konvertibilnih maraka za pomoć  radu ustanove.

Ministar Čamber istakao je, kako je potpora Federalnog ministarstva rada i socijalne politike prema ovoj ustanovi i dalje neupitna, – obzirom da je  ona dokaz rada htijenja, volje i brige prema najosjetljivijima osobama u društvu, te slobodno može služiti na ponos Širokog Birjega i cijelog Zapadnohercegovačkog kantona.

Direktor ustanove Slobodan Karačić zahvalio se Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike na čelu sa ministrom Čamberom na ukazanoj pomoći, te najavio zajedničke projekte koji  ih očekuju, a koji služe u svrhu ostvarenja što boljih i kvalitetnijih uslova i pružanja usluga korisnicima ustanove.