15. Februar/veljača se obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka. Obilježavanje ovog datuma naglašava potrebu za zajedničkim globalnim akcijama za rješavanje rastućeg izazova ove bolesti. Globalno, rak djece i adolescenata prijeti pruzimanju primata od smrti uzrokovanih zaraznim bolestima, kao najvećem uzroku smrti među djecom.

Ovo je dan kada se okupljamo kako bismo nastavili raditi na promoviranju prevencije u borbi protiv raka kao prioritet globalnog zdravlja djeteta.

Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka obilježava ovaj najbitniji dan u godini – 15. februar/veljača Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka zajedno sa Childhood Cancer International kroz trogodišnju kampanju “Drvo života”. Ovogišnji fokus, stavljen je na važnost podrške cjelokupne zajednice oboljeloj djeci kroz cijeli proces liječenja i nakon njega, od nivoa porodice pa do državnog vrha. Upravo zato je izabran slogan “Ja sam tvoja podrška”.

Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i ovim putem iskazuje podršku svoj djeci oboljeloj od raka – “malim borcima”, kao i njihovim roditeljima s ciljem da se na što efikasniji način podigne svijest o ovoj opakoj bolesti, te da se pravovremeno radi na prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju.

Fond apeluje na sve ljude dobre volje da pozivom na broj 17010 doniraju 2,00 KM za liječenje djece oboljele od raka.