U organizaciji Udruženja građana, roditelja, prijatelja osoba sa invaliditetom „Utjeha“ iz Širokog Brijega na Sajmu privrede u Mostaru, 15.04.2013. godine upriličena je Konferencija koja je nosila naziv „Rad je moje pravo, mogu i hoću“. Na temu prava osoba sa invaliditetom i posebnim potrebama govorile su eminentne osobe iz ove oblasti, poput direktorice Udruženja “Ružićnjak” Jasne Rebac, zatim predsjednica Udruženja “Utjeha” Tatjana Kosak, pomoćnik federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Dobrica Jonjić, te Vinko Jerinić iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Ovom prilikom članovi Udruženja su se također predstavili zanimljivim štandom, pri čemu su izlagali vlastite proizvode, te ih prodavali po simboličnim cijenama.
Tokom održavanja Konferencije posebno dojmljiv govor imala je Jasna Rebac, koja je istakla da je jedino rješenje za život osoba sa invaliditetom inkluzija, napomenuvši pritom da se ovaj pojam često pogrešno upotrebljava i to samo u smislu obrazovanja. Inkluzija međutim, potrebna je u samom životu osobe sa invaliditetom, kazala je ona, a osobe sa invaliditetom, zapravo, ništa više od toga i ne žele. Također, napomenula je bitnost uključivanja samih poslodavaca u ovu problematiku, te izjednačavanje prava osoba sa invaliditetom, kao i rušenje arhitektonskih barijera koje osobama sa invaliditetom onemogućavaju zapošljivost, ali, što je još bitnije od toga, i rušenje barijera u glavama ljudi, zbog čega oni uopće nemaju namjeru baviti se ovim problemom, istakla je Rebac.
U sklopu Konferencije uručena su priznanja Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, Jasni Rebac, Dobrici Jonjiću, direktorici Sajma Dalfini Bošnjak, a naknadno će biti uručeno i Predsjedniku Skupštine Zapadnohercegovačke Županije Anti Mišetiću. Također, tokom održavanja Sajma članovi Udruženja “Utjeha“ upriličili su i svečanost dodjele priznanja Elektroprivredi HZ HB, BH Telecom i HT Eronet Mostar,- koji su sponzorisali štand.