OKRUGLI STOL U OKVIRU PROJEKTA “POWER” ORGANIZOVAN U SARAJEVU

Stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom

Caritas BiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Vedri Osmijeh” u okviru projekta “POWER” kojeg financira Europska unija, organizirali su 4. oktobra okrugli stol na temu stvaranje novih mogućnosti za rad, zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom.

Ciljevi okruglog stola bili su unaprijediti sudjelovanje OCD-a (organizacije civilnog društva) u procesima donošenja oduka, razmijeniti iskustava o politikama i praksama socijalne inkluzije osoba s invaliditetom te ojačati komunikaciju između organizacija i institucija kako bi se unaprijedio život osoba s invaliditetom.
Rezultate istraživanja o obrazovnim potrebama osoba s invaliditetom i istraživanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom prezentirana su na okruglom stolu. Istraživanja koja su se provela u BiH i Crnoj Gori ponudila su veliki broj pokazatelja, ali i konkretnih preporuka kada je u pitanju obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Između ostalog potrebno je obogatiti obrazovnu ponudu za osobe sa invaliditetom, uskladiti zakonske regulative, unaprijediti sistem evidencije nezaposlenih OSI (Osobe s invalidetom), povezati sisteme socijalne zaštite, obrazovanja i zapošljavanja OSI i slično.

Predstvanici  Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prezentirali su statističke pokazatelje i konkretne mjere podrške za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prisutnima je prezentirana informacija o mogućnostima apliciranja na aktualni Javni poziv za zapošljavanje osoba s invaliditetom u vrijednosti od 7.000.000,00 KM, a koji će omogućiti zapošljavanje za oko 600 osoba s invaliditetom kao i mogućnostima apliciranja na raspisani Javni poziv za podršku programima koji će u vrijednosti od 2.187.254,00 KM podržati programe rehabilitacije, razvoja i održivosti zaposlenosti osoba s invaliditetom.

Sudionici su u diskusiji imali mogućnost dati svoje prijedloge i sugestije o temama poput: prepreke i mogućnosti za zapošljavanje OSI, socijalno poduzetništvo i socijalne inovacije, utjecaj poslodavaca i korisničkih udruženja na proces zapošljavanja i druge. Zaključeno je kako je potrebno uložiti više energije u proces zapošljavanja osoba sa invaliditetom, povezati tržište rada, obrazovni sistem te podići svijest u javnosti i kod poslodavaca o potrebi zapošljavanja osoba sa invaliditetom.