U utorak, 11.12.2018. u periodu od 13,00 do 15,00 u prostorijama Centra za interdisciplinarne studije Univerziteta u Sarajevu, Ured za podršku studentima realizirao je radionicu na temu: O pravima studenata s invaliditetom i mogućnosti stipendiranja.

Radionica je imala za cilj informiranje studenata o pravima i mogućnostima apliciranja na javne pozive u svrhu osiguranja sredstava za školovanje/studentskih stipendija. U ostvarenju navedenih ciljeva i realizaciji radionice neizmjeran doprinos dale su gošće: Melisa Koradžija, pravnica Fondacije Krila Nade i Nejra Šabić, uposlenica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Federacije Bosne i Hercegovine.

Gđa. Melisa Koradžija je upoznala učesnike radionice s aktivnostima i djelovanjem Fondacije, te otvorila vrlo zanimljivu diskusiju o temama koje se tiču zaštite i ostvarivanja prava studenata s invaliditetom (pitanja javnog prijevoza, senzibiliteta drugih osoba, prostorne pristupačnosti, asistencije i sl). Posebno je istaknula važnost prepoznavanja potreba i mogućnosti zadovoljenja istih unutar postojećih pravnih okvira, te važnost budućeg zajedničkog djelovanja s ciljem korigiranja i unapređenja legislative. Ovaj dio obraćanja je bio propraćen aktivnim sudjelovanjem učesnika i razmjenom iskustava.
Nakon prvog bloka, učesnicima se obratila gđa. Nejra Šabić koja je dala detaljne informacije o javnim pozivima koje Fond raspisuje, te svojim izlaganjem zainteresirala učesnike da aktivno sudjeluju u razgovoru. Praktičnosti ovog dijela radionice doprinijela je i činjenica da su učesnici imali uvid u aplikacione forme koje su obično najizazovnije za popuniti, te postaviti pitanja u vezi s mogućnostima stipendiranja, ali i zapošljavanja i samozapošljavanja.

Radionica je bila interaktivna, praktična, a učesnici su rado razgovarali, pitali i dijeli osobna iskustva.

Radionici je prisutvovalo 15 studenata s invaliditetom, dvije majke studenata s invaliditetom, članice stručnog tima Ureda, i gđa. Jasminka Proho – tumač znakovnog jezika.